De Duitsers laten Klerken in november 1914 ontruimen. De molen staat op een hoogte van 43 m en wordt door de Duitsers als uitkijkpost ingericht. Op 28 september 1918 heeft de ultieme aanval op Klerken en de molen plaats. De Duitsers in de molen houden stand, maar zijn de volgende morgen echter allen verdwenen. Het verhaal gaat dat ze gebruik maakten van een ondergrondse gang om te ontsnappen. De aanval bij Klerken heeft 554 Belgische soldaten het leven gekost. De voorbije decennia verkeerde de molen in een steeds slechter wordende staat, maar renovatiewerken hebben er voor gezorgd dat de molen terug toegankelijk is. De molen biedt een prachtig panorama over de voormalige frontstreek. Dankzij Horizon 2025 werden er panoramische informatiepanelen aangebracht, die de verschillende landschapskenmerken aanduiden en bijkomende informatie aan de bezoeker aanbieden. Deze update maakt het uitkijkpunt nog aantrekkelijker voor bezoekers. Extra info: Dagelijks geopend van zonsopgang tot zonsondergang. Gratis toegankelijk.
Met zijn lange gebogen sprieten, verwijzend naar het typische helmgras, is de Warandetoren een opvallende en ranke verschijning. Vanop de basis (7 meter) krijg je een mooi uitzicht op de Warandeduinen, een heel waardevol natuurgebied met bijzondere planten en dieren. Wie tot boven klimt (20 meter) kan, als een matroos in zijn kraaiennest, naar de horizon turen: Middelkerke en Westende, de uitgestrekte polders en uiteraard de zee… Schip ahoi!De stalen constructie - een uitdaging voor de architecten en ingenieurs - werd gebouwd bovenop de restanten van de oude watertoren. Die verdween maar zijn oorspronkelijke functie niet. Nog altijd wordt van hieruit een groot deel van Middelkerke van drinkwater voorzien.Ontwerp: Architecten Delobelle.
De toren van de beschermde Onze-Lieve-Vrouwkerk van Zonnebeke, een ontwerp van architect Huib Hoste, wordt ontsloten en ingericht voor bezoekers. De halfronde panoramische ramen in de nok van de toren bieden een prachtig uitzicht op de weidse omgeving, vanop 40 meter hoogte. Op de tussenverdiepingen wordt een tentoonstelling voorzien die het verhaal brengt van het altijd veranderende landschap.
DE TOREN IS TIJDELIJK GESLOTEN!Adembenemende uitzichten vanop dit beschermd monument op de Kemmelberg!De Belvedèretoren is de blikvanger van de Kemmelberg. Hij kent een bewogen geschiedenis waarover je meer te weten komt tijdens de beklimming van de toren. Boven staan twee panoramaborden met een aanduiding van de belangrijkste bezienswaardigheden. Het uitzicht is er adembenemend: je staat er 170 meter boven de zeespiegel! Je kan er 40 km ver kijken en met de verrekijker zelfs nog verder. Veel plezier op de toren!Gratis toegangOpeningsuren:april tem september: open van 10u tot 21uoktober tem maart: open van 10u tot 17u