Filter op
${items.length} locaties
Brugge
Cultuur Godsdienst

Basiliek van het Heilig Bloed

De Basiliek van het Heilig Bloed bestaat uit een benedenkapel en bovenkapel. De benedenkapel, toegewijd aan Sint-Basilius, is een zeldzaam voorbeeld van romaanse architectuur in de kuststreek. De sober versierde bidruimte wordt overwelfd door stenen graatgewelven rustend op zware pijlers. Boven de ingang van de zijbeuk bemerk je een merkwaardig halfreliëf met voorstelling van het Doopsel van Christus (Doorniks atelier 12de eeuw). Via het trappenhuis Ter Steeghere, met gereconstrueerde arduinen gevel in overgangsstijl van laatgotiek naar vroegrenaissance, bereik je de bovenkapel. De relikwie van het Heilig Bloed, die door de kruisvaarders naar Brugge zou zijn gebracht, wordt hier bewaard in de Heilig-Bloedkapel. De kapel werd in de 15de eeuw in gotische stijl verbouwd, maar is vooral belangrijk door haar 19de eeuwse neogotische aankleding. De kerk werd in 1923 tot basiliek verheven, vanwege de bijzondere verering van het Heilig Bloed.

Basiliek van het Heilig Bloed

Brugge
Cultuur

O.L.V.-kerk Museum

De torenspits van deze kerk bepaalt, samen met het Belfort en de Sint-Salvatorskathedraal, de skyline van Brugge. Met zijn 115,5 meter is dit de op één na hoogste bakstenen toren ter wereld. Het kerkinterieur schittert, na verschillende restauratierondes, in alle pracht en praal.

Binnenin deze kerk wacht je een wereld vol kunstschatten, met als absolute topstuk Michelangelo’s marmeren Madonna met kind. Dit verfijnde beeld was oorspronkelijk bedoeld voor het Piccolomini-altaar in de kathedraal van Siena (IT), maar de in Italië gevestigde Brugse handelaarsfamilie Moucron kocht het van de beeldhouwer en liet het naar Brugge verschepen.

In het hoogkoor van de kerk zie je verder niet alleen het imposante Passiedrieluik van de hofschilder van Margaretha van Oostenrijk, Bernard van Orley, maar ook de 15e en 16e-eeuwse praalgraven van Karel de Stoute en zijn tragisch verongelukte dochter Maria van Bourgondië.

De kerk is een schoolvoorbeeld van baksteengotiek, maar is tegelijk uitzonderlijk door de eeuwenoude verbinding met het Gruuthusepaleis via de bidkapel in het hoogkoor.

O.L.V.-kerk Museum

Brugge
Cultuur

Godshuizen Sint-Jozef - De Meulenaere

In het Brugse stadsbeeld vind je heel wat kleine, witgeschilderde godshuisjes, meestal gegroepeerd rond een stemmige binnentuin. Deze sociale woningen 'avant la lettre' werden vanaf de 14de eeuw opgericht door rijke burgers of gilden. Ze gaven onderdak aan arme bejaarden of weduwen. Verspreid over de stad zijn er 46 godshuiscomplexen bewaard, 43 daarvan worden nog steeds door bejaarden bewoond.Dit zijn enkele bijzonder fraaie godshuiscomplexen: - De Meulenaere en Sint-Jozef (Nieuwe Gentweg 8-22) - Sint-Joosgodshuis (Ezelstraat 83-105) - Godshuis De Vos (Noordstraat 6-14) - O.L.Vrouw van Blindekens (Kreupelenstraat 12-16) - De Pelikaan (Groenerei 8/1-4) - Zorghe, Paruitte en Schippers (Stijn Streuvelsstraat) - Van Volden en De Moor (Boeveriestraat 50-76) - Het Rooms Convent (Katelijnestraat 9-19)
Godshuizen Sint-Jozef - De Meulenaere

Brugge
Cultuur

Adornesdomein

De familie Adornes, afkomstig uit het Italiaanse Genua, ontwikkelt het domein in de 15de eeuw. Ze bouwen er de Jeruzalemkapel, enkele godshuizen en een herenwoning. De familiekapel wordt ingewijd in 1429 en is geïnspireerd op de heilig Grafkerk in Jeruzalem. In het Adornesdomein, dat nog altijd in familiebezit is, maak je kennis met deze vooraanstaande koopmansfamilie in het Brugge van de 15de eeuw. In het bijzonder leer je Anselm Adornes beter kennen, de meest bekende telg van de familie. Handel, diplomatie en devotie vormden de rode draad in zijn leven. Afsluitend geniet je van de elegante en familiale sfeer van de Scottish Lounge.

Na bijna 600 jaar wordt het praalgraf van Anselm Adornes en Margaretha van der Banck voor het eerst ooit uit de Jeruzalemkapel verwijderd. De indrukwekkende tombe is in slechte staat en moet dringend gerestaureerd worden. In maart 2021 begint de demontage van het monument. In april verhuist de tombe naar een klimaatkamer in Antwerpen waar in een eerste fase resten van vorige restauraties worden verwijderd. In een volgende fase worden nieuwe technieken gebruikt om het geheel te restaureren. In september 2022 (onder voorbehoud) is de tombe terug op zijn plaats en te bewonderen in de Jeruzalemkapel.

Adornesdomein

Brugge
Cultuur

Gruuthusemuseum

Het stadspaleis van de heren van Gruuthuse is na een grondige restauratie een absolute blikvanger. De gevels zien er stralend uit. Vernieuwde zalen, een nieuw museumconcept en bijzondere collectiestukken wachten om herontdekt te worden.

Het Gruuthusemuseum neemt je mee naar drie cruciale periodes in de rijke Brugse geschiedenis. De Bourgondische bloeiperiode van de stad, de iets minder bekende 17e en 18e eeuw en de historistische ‘heruitvinding’ van Brugge in de 19e eeuw.

Deze drie periodes komen tot leven in meer dan 600 collectiestukken die elk een eigen verhaal vertellen. Van majestueuze wandtapijten tot unieke gotische glasramen, van elegante houtsculpturen tot historisch kant, schilderijen, porselein en zilver. Blikvanger is de authentieke laat-15e-eeuwse bidkapel die de verbinding maakt tussen het paleis en de Onze-Lieve-Vrouwekerk, met uitkijk op het gotische koor van de kerk.

In de eerste zaal hangt het portret van Lodewijk van Gruuthuse, de man die dit stadspaleis zijn grandeur gaf in de 15e eeuw. Hij was een gewiekst zakenman, een getalenteerd diplomaat, een mecenas en cultuurliefhebber.

Gruuthusemuseum

${item.city}

${item.title}

${ t }
${item.city}

${item.title}

${t}
Bekijk in detail